Ryssar lämnar Rymdstad: ”Brist på framtidsmöjligheter”Den ryskkontrollerade rymdbasen Bajkonur i Kazakstan brottas med nedgången infrastruktur och ekonomiska problem samtidigt som allt fler ryssar lämnar staden. Sanktionerna mot Ryssland och försämrad relation med väst har försvårat läget för rymdbasen. Basen har också fått ökad konkurrens från det amerikanska bolaget Space X. Ryssland har flyttat fokus till den nya rymdbasen Vostotjnyj och vill göra sig mindre beroende av Bajkonur. Borgmästaren tror att staden inte kommer att överleva om rymdbasen stänger och det finns inga framtidsutsikter för invånarna. Rysslands president har undertecknat ett dekret som underlättar för ryssar att flytta tillbaka till Ryssland från Bajkonur. Idag bor cirka 57 000 människor i staden, varav nära 16 000 är ryska medborgare.