15-årig son förvandlas till livvakt: Putins beskyddareTjetjeniens president, Ramzan Kadyrov, har gett sin 15-årige son, Adam Kadyrov, ett högstatusjobb i styret av den ryska delrepubliken. Detta stärker familjens grepp om makten i regionen.

Ramzan Kadyrov har varit Tjetjeniens ledare sedan 2007 och är en nära allierad till Rysslands president, Vladimir Putin. Han har fått smeknamnet ”Putins attackhund”. Internationella människorättsorganisationer har anklagat Kadyrov för grova övergrepp mot befolkningen, bland annat kidnappningar, tortyr, utomrättsliga avrättningar och förföljelse av homosexuella.

Det är inte första gången som Kadyrovs barn hamnar i rampljuset. För ett år sedan skickade han sina tonårssöner, inklusive Adam, till kriget i Ukraina för att ”visa vad de går för i en riktig strid”. För en månad sedan utsåg Kadyrov också sin dotter, Aisja, till vice premiärminister i Tjetjenien.

Nu blir Adam chef för sin fars livvakt, enligt uppgifter från tjetjenska säkerhetskällor på Telegram. Detta kommer efter att Adam fått beröm av sin far för att ha misshandlat en fånge som bränt en koran. Han har även setts på bilder tillsammans med bland annat Zlatan Ibrahimovic i Abu Dhabi.

Med denna utnämning fortsätter alltså Kadyrovs familj att konsolidera sin makt i Tjetjenien.