JO:s granskning kan stoppa Nya SwishlistorJustitieombudsmannen (JO) i Sverige håller på att granska ”Swishlistan” i Sundsvall, där hundratals personer pekades ut som kokainköpare. Listan blev offentlig i somras i samband med ett åtal om omfattande gängbrott. Uppståndelsen kring listan har fått JO att inleda en granskning för att utreda om det är tillåtet att publicera sådana känsliga uppgifter. Detta fenomen är inte unikt för Sundsvall, liknande listor har tidigare blivit offentliga i andra utredningar, bland annat i Lysekil. Kammaråklagare och vice chefsåklagare menar att det är en komplicerad avvägning att göra och att det blir intressant att se hur JO resonerar i ärendet. JO:s granskning förväntas vara klar någon gång under våren. Om fel har begåtts kan kritik riktas mot de ansvariga, och vägledande uttalanden kan också bli aktuella.