Svenskarnas situation i Gaza utan klarhetÖver 400 svenskar fortsätter att vara instängda i Gaza under kriget mellan Israel och Hamas, och det finns ännu ingen information om när de kan lämna området. Sveriges utrikesdepartement (UD) uppmanar de som vill lämna att kontakta dem, men påpekar att det alltid är svårt att kommunicera med människor i krisområden på grund av störningar i telefoni och internet.

Enligt UD har det kommit rapporter om att gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten har öppnats för utländska medborgare. När UD får information om att svenskar får tillstånd att lämna genom gränsövergången kommer de att kontakta de berörda personerna. Dock är det de svenska medborgarnas ansvar att resan till gränsen kan genomföras på ett säkert sätt.

UD uppmanar de svenskar som befinner sig i Gaza att omedelbart skicka in sina uppgifter om de vill lämna området. Enligt UD:s bedömning finns det över 400 svenskar i Gaza.

Kommunikationen med svenskarna i Gaza pågår via sms, e-post och telefon. UD påpekar att det är utmanande att kommunicera med människor i krisområden på grund av störningar i telefoni och internet.