USA går ur – Sverige går med i NatoDet är en oroande situation just nu, men om ett år kan det verkligen bli kaos. Precis när Sverige blir medlem i Nato finns det en påtaglig risk att USA drar sig ur. Först då kanske vi förstår vad de förlorade åren sedan 2014 har kostat oss.

Under sin tid i Vita huset var Donald Trump nära att ta USA ut ur Nato, och han har inte gett upp dessa planer om han blir vald igen. Han vill inte ha några Nato-vänner i sin nästa administration. Han funderar också på andra sätt att svagna militäralliansen, som att montera ner Nato-byråkratin och skapa ett ”Nato på standby”.

Om Trump tillräckligt ifrågasätter artikel 5, som slår fast att ett angrepp på en medlem ska betraktas som ett angrepp på alla, kan det underminera hela samarbetet. Detta skulle vara särskilt farligt för länder som Sverige som är nära Ryssland.

Det är ironiskt att en allians vi har försökt bli medlem i i 75 år kan kollapsa så snart vi blir medlemmar. Det är dock inte något att skratta åt, det är Europa som kommer stå med byxorna nere. Utanför Nato finns det ingen äkta försvarssamordning och de flesta europeiska ländernas militära styrkor är små och otillräckliga.

Sverige har fördubblat sin försvarsbudget sedan 2015, men vi har bara fått 455 fler anställda soldater eller officerare. Många av våra vapensystem är för få och föråldrade. Vi har färre stridsvagnar idag än för 20 år sedan. Detta medan andra europeiska länder har problem med sina stridsfordon och hangarfartyg.

Det finns många osäkra faktorer och mycket kan hända. Men enligt nuvarande bedömningar ser det inte bra ut. Ukrainas motoffensiv har stannat upp och stödet från USA sviktar. Produktionen av ammunition och vapen går inte att öka tillräckligt snabbt. Västvärldens lager av ammunition och vapen töms utan att Ukraina närmar sig en seger.

Efter annekteringen av Krim 2014 ändrade vi fokus från internationella insatser till nationell försvar. Men frågan är om vi har gjort tillräckligt på de snart 10 år vi har haft på oss.

Mot ett enat Nato utgör Ryssland inget konventionellt militärt hot. Men vi kan bara lita på oss själva, eftersom skuggan av Trumps politik påminner oss om detta.