Xi och Albanese möttes i Beijing



Australiens premiärminister Anthony Albanese har träffat Kinas ledare Xi Jinping i Peking. Detta möte äger rum efter flera års spänningar mellan länderna. Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua träffades Xi och Albanese på måndagseftermiddagen lokal tid, men inga ytterligare detaljer om mötet har tillhandahållits.

Relationerna mellan Australien och Kina har varit frostiga sedan 2020. Då beslutade Australiens regering att stoppa Huawei från att delta i landets 5G-nätverk och krävde en utredning av ursprunget till covid-19. Som svar införde Kina strafftullar på australiska råvaror, inklusive kol, korn och vin.

Sedan Albanese tillträdde som premiärminister i maj förra året har Kina lyft de flesta av sina restriktioner på australiska varor och uttryckt önskan om ”hälsosamma och stabila relationer” med Australien.

Inför mötet förutspådde Albanese en ”konstruktiv diskussion” med Xi och sade att han såg ”lovande tecken” på förbättrade relationer. Albanese betonade emellertid att det var viktigt att vara ”klarsynt” om skillnaderna mellan länderna.

Kina har tidigare reagerat negativt på Australiens säkerhetspakt med USA och Storbritannien samt landets beslut att köpa atomdrivna ubåtar. Albanese har å sin sida uttalat sitt stöd för självbestämmande, mänskliga rättigheter och upprätthållande av fred. Han betonade att Australien måste samarbeta med Kina där det är möjligt, vara oense där det behövs och engagera sig i sitt nationella intresse. Detta är första gången på mer än sju år som en australisk ledare besöker Kina.