Här är en omskrivning av titeln: Erna Solberg ska svara på frågor i norska stortingetI dag blir Norges tidigare statsminister Erna Solberg utfrågad i det norska stortinget. Utfrågningen handlar om brott mot opartiskheten och inkluderar även flera tidigare ministrar i Norges nuvarande regering.

Den öppna utfrågningen i stortingets kontroll- och konstitutionsutskott kommer att pågå i nästan tolv timmar. Solberg kommer att vara den första som svarar på frågor, med start klockan 8.35. Anledningen är att hennes make, Sindre Finnes, har genomfört cirka 3 600 aktieaffärer under Solbergs åtta år som statsminister.

Solberg har tidigare hävdat att hon inte var medveten om affärerna och att hon inte har gett Finnes några insiderkunskaper som kan ha hjälpt honom att tjäna pengar. I fredags meddelade ekobrottsmyndigheten att varken Erna Solberg eller hennes make ska utredas för brott.

Efter utfrågningen av Solberg kommer ytterligare fyra personer, som är eller har varit ministrar i den nuvarande regeringen, att svara på frågor. Anniken Huitfeldt tvingades lämna utrikesministerposten i augusti efter att det kommit fram att även hennes man gjort problematiska aktieköp. Även hon hävdar att hon inte var medveten om makens affärer.

Ola Borten Moe och Anette Trettebergstuen har lämnat sina poster som forskningsminister respektive kulturminister på grund av jäv. Tidigare kunskapsminister Tonje Brenna, som också anklagats för jäv, har bett om ursäkt men valt att stanna kvar i regeringen.

Under kvällen kommer Solberg att svara på frågor igen, denna gång om reg