Saras utsatthet för antisemitism – En berättelse om hat riktat mot judarAntisemitiska hatbrott har ökat i Sverige i samband med konflikten mellan Hamas och Israel i oktober, enligt polisen. En 19-årig judinna, som kallar sig ”Sara”, berättar att hon inte längre känner sig välkommen och vågar inte gå ut. Hon har blivit spottad och skrikt åt av främlingar på gatan. Polisen har fått in 54 anmälningar om hatbrott med antisemitiska motiv på bara två veckor. Noterbart är att flera svenskar med judisk bakgrund också har anmält hot, misshandel och verbala trakasserier. ”Sara” har även mottagit hot och hat på sociala medier, där hon får dödshot och våldsbilder skickade till sig. Hon berättar att hon har fått hög frånvaro från skolan då hon inte känner sig trygg där heller. Nästan en tredjedel av de anmälda hatbrotten kommer från skolor. Enligt polisen beror detta på att Israel förknippas med judendomen och människor inte kan skilja mellan folk och land. ”Sara” menar att hon utsätts för hat på grund av att det nu anses trendigt att hata judar, och att hon blir hatad för att hon anses stödja Israel.