Alla barn kan nu få covid-vaccin igen


Sedan ett drygt år tillbaka har det inte varit möjligt för föräldrar att få sina barn vaccinerade i Sverige. But now the government is changing that. Archive image.


Nu är det återigen möjligt för föräldrar att få sina barn vaccinerade mot covid-19 i Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Sveriges Radio Ekot.

– Vi har gjort en noggrann genomgång av de lagar och regler som finns kring vaccin gällande covid-19 och kan konstatera att det inte finns några legala hinder, säger han till radion.

Sedan Folkhälsomyndigheten för ett drygt år sedan slutade rekommendera covid-vaccin till barn mellan 12 och 17 år har det varit omöjligt för föräldrar att få sina barn vaccinerade oavsett ålder, såvida det inte har funnits särskilda medicinska skäl.

Det har lett till att en del föräldrar – som ändå har velat vaccinera sina barn – har rest till andra länder där det har varit möjligt.

De nya direktiven innebär att det nu är möjligt för regionerna att erbjuda vaccin till barn redan från sex månaders ålder.

– Jag tycker det är bra att vi har klargjort detta. Nu är det upp till regionerna att bestämma sig för på vilket sätt man kommer att agera på det här klargörandet, säger Jakob Forssmed.