Hot mot svenska judar: Våld, hakkors och bombhot



Polisen bevakar synagogan vid Betaniaplan i centrala Malmö dagen efter Hamas terrordåd i Israel. Arkivbild.1 / 3

Anmälningarna om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv har ökat med nära 50 procent sedan Hamas terrorattack mot Israel, där över 1 400 människor, mestadels civila, brutalt mördades.

Den senaste månaden har 57 brott anmälts, jämfört med 39 månaden innan.

Enligt polisen har det gått från muntliga hot till mer handling där människor allt oftare söks upp i sina hem. Ett exempel är en judisk familj i Malmö som i helgen möttes av hakkors och en bombattrapp.

Både Judiska centralrådet och SKMA har noterat en ökning av incidenter, hatbrott och antisemitisk propaganda. Det sker inte minst i sociala medier, men även genom trakasserier på gatan och enstaka fall av misshandel, säger Aron Verständig.

Många judar vittnar enligt Mathan Shastin Ravid om att man känner en stor oro och utsatthet. Inte minst unga judar som i skolan utsätts för olika typer av trakasserier.

Polisanmälningarna om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv har ökat kraftigt under månaden som följt på Hamas terrorattack och Israels efterföljande invasion av Gaza.

Mellan 9 oktober och 6 november anmäldes 57 brott, jämfört med 39 månaden innan. Det motsvarar en ökning på 46 procent.

Enligt Per Engström, sektionschef på Noa, avser anmälningarna främst verbala hot och skadegörelse i form av bland annat hakkors och davidsstjärnor som sprejats på dörrar och byggnader.

Lördagen den 7 oktober genomförde den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Beväpnade milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 personer, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Omkring 240 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas. Ett fåtal ur gisslan har släppts.

Dagen efter vad som beskrivits som den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har över 10 000 palestinier dödats sedan krigets inledning. Även där bedöms merparten vara civila. Siffrorna är inte verifierade av någon oberoende part.