Kritik mot migrantavtal: Jämförelsen med ”Italienskt Guantánamo”Enligt ett nytt avtal mellan Italien och Albanien kan tusentals migranter skickas från Italien till läger i Albanien för att få sina asylärenden prövade. Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes albanske kollega Edi Rama presenterade avtalet i Rom tidigare i veckan. Avtalet möts av hård kritik från den italienska oppositionen, där bland annat ordföranden för vänsterpartiet Più Europa, Riccardo Magi, påstås ha sagt att det skapar ”mer eller mindre ett italienskt Guantánamo.”

Detaljerna kring avtalet avslöjades efter att Meloni avbröt sin sommarsemester för att åka till Albanien och presentera avtalet tillsammans med Rama. Enligt överenskommelsen kan upp till 36 000 personer skickas från Italien till Albanien för att bo i läger i väntan på att deras asylansökningar ska prövas. Lägren förväntas öppna redan under våren 2024.

Det stora inflödet av migranter till Italien, särskilt till ön Lampedusa, har enligt UNHCR lett till att landet hittills tagit emot över 144 000 människor, vilket är en ökning med 65 procent jämfört med samma tidpunkt föregående år. Måndagens avtal har dock väckt bestörtning inom EU, då kommissionens talesperson hävdar att man fått ”mer eller mindre noll förvarning” om avtalet.

Kritiken mot avtalet har också kommit från den italienska oppositionen, där ledaren för det socialdemokratiska partiet PD, Elly Schlein, menar att det tycks strida mot både folkrätten och europeisk rätt. Även Matteo Salvini, ledare för ytterhögerpartiet Lega, har valt att bemöta avtalet med tystnad, vilket har tolkats som att han kan ha varit ovetande om avtalets innehåll innan det offentliggjordes.

Avtalet mellan Italien och Albanien väcker alltså stor kontrovers, och det återstår att se vilka effekter det kommer att ha på relationen mellan de båda länderna och inom den italienska politiken.