– Militära toppbefäl dödade under ceremoni i Ukraina – Dödligt angrepp under militär ceremoni i Ukraina – Tragisk händelse: toppmilitärer mördade under ceremoni i UkrainaRyskt robotangrepp resulterar i minst 19 döda ukrainska elitsoldater

En medaljceremoni i Ukraina har slutat i en tragedi när minst 19 elitsoldater och befäl dödades i ett robotangrepp. Ceremonin ägde rum utomhus i byn Zarichne, nära frontlinjen i regionen Zaporizjzja. Det ukrainska militära ledarskapet har kritiserats hårt för att ceremonin var sårbart placerad och lättupptäckt för fienden.

President Volodymyr Zelenskyj har beskrivit händelsen som en onödig tragedi och en utredning pågår för att undersöka hur information om ceremonin kunde ha läckt till ryssarna.

Efter fiaskot har en stark ilska riktats mot den ukrainska militären, där man vill rensa ut gammal ”sovjetisk mentalitet” för att undvika liknande självmål i framtiden. Presidenten har själv talat om behovet av reformer inom militären.

Det finns misstankar om att en rysk spion kan ha avslöjat ceremonin för fienden, men det kan också ha varit ryska drönare längs fronten som upptäckte samlingen av soldater.

Många inom den ukrainska armén har uttryckt frustration över de förlegade militära traditionerna och efterlyser förändring för att överleva i kriget. En soldat vid fronten menar att problemet med strikta militära traditioner är utbrett i hela armén.

Händelsen har rört upp starka känslor bland soldaterna och många delar nu sin ilska och oro på sociala medier. President Zelenskyj betecknar det som en tragedi som aldrig behövde ha hänt.