Misstaget med att sköta under svarta våldsveckorna13 personer åtalas nu efter mordet på en 41-årig man i Södertälje i oktober 2022. Mannen blev offer för en felskjutning under en pågående gängkonflikt i staden.

Mordet var en del av en eskalerande konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje, kallade Ronnafalangen och Saltskogfalangen. Under en period av intensivt våld skedde flera skjutningar, varav tre med dödlig utgång inom loppet av en vecka. Offret för mordet den 1 oktober hade inga kopplingar till gängkriminalitet och bedöms inte ha varit det tilltänkta offret.

Mordet var en hämnd för en tidigare dödsskjutning, och allt pekar på att mannen som sköts inte var den skytten egentligen var ute efter. Vänner och anhöriga till offret beskriver i förhör att de inte kunde tro att det var sant när de fick höra om mordet.

Kommunalrådet Boel Godner (S) beskriver den tiden som ”helt fruktansvärd” och kallar den Södertäljes ”svarta veckor”. Under en manifestation mot våldet sade hon att det var en av de värsta perioderna under hennes politiska liv.

Även om läget i staden har lugnat ner sig och inga dödsskjutningar har skett i år, betonar Godner att brottsligheten fortfarande finns kvar. Rättegången kring mordet på 41-åringen inleddes nyligen och förväntas pågå i drygt en månad.

Totalt åtalas 13 personer i samband med mordet. En person åtalas för att ha avlossat skotten, medan två andra åtalas som medgärningsmän. Ytterligare åtta personer åtalas för att ha skyddat brottslingen eller för att ha underlåtit att avslöja mordet.