Skulle kunna bistå med att knyta kontakter inom Nato


Ungerns president Katalin Novák tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander De Croo i Bryssel.


Sverige väntar fortsatt på klartecken från Ungerns parlament om Natomedlemskapet – men får i alla fall stöd från landets president.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för ett snabbt beslut, säger Katalin Novák på besök i Natohögkvarteret.

Några nya besked om när Ungerns parlament kan tänkas rösta om den svenska ratificeringen gavs inte när Novák och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll presskonferens i Bryssel på onsdagskvällen.

Novák har visserligen pratat med premiärminister Viktor Orbán om saken tidigare i veckan.

– Men ärligt talat så hänger det just nu varken på mig eller premiärministern. Det är upp till det ungerska parlamentet och deras ledamöter, fastslår presidenten.

Jämfört med många andra mer hårdföra företrädare för den ungerska regeringsmajoriteten är ändå Novák klart positiv till Sverige.

– Sverige kommer att bidra till att stärka Nato, säger hon – och föreställer sig att utökade kontakter mellan Stockholm och Budapest skulle kunna bidra positivt.

– Vad jag hör är att många parlamentsledamöter (i Ungern) anser att Sverige har varit ganska högljutt i ifrågasättandet av det ungerska parlamentet eller läget för demokratin i Ungern. Jag vet inte om det skulle hjälpa om den svenska regeringen tog kontakt med den ungerska regeringen, eller svenska politiker tog kontakt för att försöka övertyga dem, men kanske, säger Novák i Bryssel.