Ytterligare diplomatiska pandor återsänds till KinaDe tre jättepandorna, Mei Xiang, Tian Yian och treåriga Xiao Qi Ji, har lämnat Smithsonian National Zoo för att resa hem till Kina. Pandorna togs ut från djurparken i ventilerade lådor och sattes försiktigt ombord på ett fraktplan för den 19 timmar långa resan till Chengdu i Kina. Flygplanet var prytt med en stor bild av en panda tuggande på ett bambuskott.

Den kinesiska ”pandadiplomatin”, där nationaldjuren lånas ut till djurparker runt om i världen till höga kostnader, har gamla anor men har på senare år skapat spänningar mellan Kina och västvärlden. Även om de tre jättepandorna lämnar USA enligt en tidigare överenskommelse mellan länderna, tolkas det av många som ännu en spik i kistan för pandadiplomatin.

Med Mei Xiang, Tian Yian och Xiao Qi Jis avfärd finns nu endast fyra diplomatpandor kvar i USA, vilka kommer att skickas hem till Kina under nästa år.