Alla svenskar är kvar i Gaza


Publicerad 2023-11-09 23.41

Gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten. Bilden är från den 17 oktober.

Utrikesdepartementets konsulära chef uppgav i tisdags att han förväntade sig att de första av de över 500 svenskarna i Gaza ska få lämna området ”inom kort”.

På torsdagen fick nästan 700 utländska medborgare och anhöriga lämna Gaza – men hittills har ingen svensk fått korsa gränsen, uppger UD.

”Enligt de uppgifter som UD har fått från lokala myndigheter har inte några svenskar ännu getts tillstånd att lämna Gaza. UD och berörda utlandsmyndigheter följer situationen kring gränsövergången i Rafah mycket noggrant”, skriver presstjänsten i ett mejl till TT sent på torsdagskvällen.

The Guardian rapporterar med hänvisning till Reuters att gränsövergången i Rafah var öppen under torsdagen, och att 700 utländska medborgare och anhöriga kunde ta sig över till Egypten.

Gränsövergången stängdes i helgen men öppnades åter på måndagen, enligt UD. På onsdagen stängdes gränsen återigen.

Över 500 svenska medborgare eller personer med svenskt uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza.

– Vi räknar med att svenskar kommer att komma ut inom kort, sade Svante Liljegren, chef för för konsulära enheten på UD, till TT i tisdags.

Flera andra länder, däribland Finland, har fått ut medborgare från området sedan terrorstämplade Hamas attacker den 7 oktober.