Israel visar bilder från attacken den 7 oktober: ”Ofattbart våld i Gaza”


En samling bilder, taget från turistkameror, kroppskameror, övervakningskameror och bilkameror har blivit visade för journalister i Sverige av World Jewish Congress. Bilderna har tidigare varit tillgängliga för internationella medier.

SVT:s Bert Sundström, som har haft tillgång till materialet, beskriver det som ”väldigt våldsamt” och visar människor som skjuts ihjäl på kibbutzer och under en omtalad danstillställning. Han säger att bilderna visar ofattbart våld riktat mot familjer och barn, och att han bedömer dem som trovärdiga och inte manipulerade.

Enligt Sundström ger bilderna en omedelbar bild av verkligheten den aktuella dagen.

”Vill visa världen vad Hamas står för”

Bert Sundström menar att de intensiva bombningarna Israel genomfört mot Gaza under de senaste veckorna har resulterat i tusentals oskyldiga civila offer. Han säger att Israel försöker visa att de ”inte kan agera på något annat sätt”, och att detta är vad de kämpar mot när de står emot Hamas.

Läs ansvarig utgivare Charlotta Friborgs inlägg om varför det är självklart för SVT att rapportera om visningen av bilderna och förutsättningarna för den, samtidigt som vi fortsätter att rapportera om det stora civila lidandet och döden i Gaza.