Israel visar skrämmande film från terrorattackenDelar av en pressvisning av en film om Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober har visats för journalister. Filmen innehåller scener som visar massakrer, avrättningar och våld mot civila, filmade av både Hamas och offren själva. Israel har arrangerat visningen i samarbete med Judiska världskongressen (WJC) för att motverka desinformation som sprids i sociala medier.

Ambassadören Ziv Nevo Kulman säger att filmen har visats för dignitärer och journalister runtom i världen och att svenska riksdagspartierna har fått se en kort version. Han betonar att det är en svår dag att visa filmen, med tanke på årsdagen för kristallnatten och novemberpogromerna mot judar i Tyskland 1938.

Ambassadören betonar att det inte handlar om att tävla om vilket lidande som är störst, utan att det är viktigt att visa världen vad som har hänt. Han säger att filmen visar den smutsiga striden mot Hamas och att Israel försvarar sig som alla andra länder hade gjort.

Bakgrunden till visningen är en samordnad attack mot Israel den 7 oktober, där tusentals raketer avfyrades och över 1 400 människor dödades, enligt israeliska uppgifter. I följande strider har över 10 000 personer dödats i de israeliska anfallen, enligt Hamasstyrda myndigheter i Gaza.