Judar angrips igen 85 år efter KristallnattenMinnesmarsch kommer hållas i Stockholm den 9 november för att uppmärksamma 70-årsdagen av Kristallnatten 1938. Under denna natt mördades ett hundratal judar och 20 000 fördes till koncentrationsläger i Nazityskland. Med tanke på ökande hot och attacker mot judar i Sverige idag finns det ett behov att komma ihåg och hedra offren för denna fasansfulla natt.

Nazityskland utförde en urskillningslös attack mot landets judar natten mot den 10 november 1938. Hundratals mördades och tiotusentals fördes till koncentrationsläger. Synagogor och bönehus brändes ner, judiska butiker plundrades och vandaliserades. Detta hat och våld var en del av nazisternas slutgiltiga lösning på den så kallade judefrågan – utrotning.

Idag, 85 år senare, ser vi en ökning av hatet, hoten och våldet mot judar världen över. Antisemitiska hatbrott har ökat avsevärt i länder som Frankrike och USA. I Stockholm och Malmö har den judiska gemenskapen tvingats skära ner på sociala sammankomster och offentliga manifestationer på grund av det spända läget.

I samband med en terrordåd i Israel i oktober har antalet anmälningar om antisemitiska hatbrott ökat med nära 50 procent i Sverige. Personer söks upp i sina hem, drabbas av verbala angrepp, spottloskor, bombhot och misshandel. Detta är oroande och kräver att samhället agerar för att skydda och stödja den judiska befolkningen.

Det är viktigt att vi kommer ihåg och hedrar offren för Förintelsen. Under denna fasansfulla tid mördades sex miljoner judar av nazisterna, tillsammans med miljontals andra som mördades av nazisterna. Det är av yttersta vikt att vi motverkar hat, hot och våld mot judar och att vi arbetar för att skapa en värld där alla människor kan leva i fred och frihet.