Skänk barnen Louis Vuitton-handskar – en möjlighet till gottgörelsePolisens bilder avslöjar hur gängen betalar tonåringar för att begå brott

Stockholmspolisen har genomfört en specialinsats för att kartlägga hur gängkriminella använder lyxbutiker i innerstaden för penningtvätt och rekrytering av ungdomar. Enligt polisen tar äldre gängkriminella med sig tonåringar till lyxbutiker och låter dem välja ut dyra kläder och accessoarer som de sedan betalar för. Som betalning förväntar de sig att tonåringarna begår brott åt dem, som skjutningar och sprängningar.

Polisens bilder från insatsen visar bland annat exklusiva plagg från märken som Burberry och Louis Vuitton. Enligt polisen är det här ett sätt för de kriminella att markera sin status och för de unga att visa lojalitet gentemot gänget.

Insatsen har avslöjat att även gäng från andra delar av Sverige rör sig i Stockholms lyxbutiker och att detta fenomen tros vara utbrett.

Polisen vädjar till föräldrar att vara vaksamma om deras tonåringar kommer hem med dyra kläder eller kontanter utan legal inkomst, och att ha koll på deras aktiviteter på Swish. De uppmanar även andra samhällsaktörer att hjälpa till att bekämpa den kriminella ekonomin och stoppa rekryteringen av ungdomar.

Polisen betonar att de behöver samarbete från andra myndigheter och vårdnadshavare för att kunna bekämpa denna typ av brottslighet.