Upplöst parlament och planerade val i mars


Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa under torsdagens tv-tal.


Efter att Portugals premiärminister António Costa tidigare i veckan meddelat att han avgår från sin post då hans namn förekommit i en misstänkt korruptionsskandal, upplöste landets president parlamentet på torsdagen.

– Jag har valt att upplösa republikens parlament och ge besked om att att val ska hållas den 10 mars, sade Portugals konservative president Marcelo Rebelo de Sousa i ett tv-sänt tal på torsdagskvällen.

Den 62-årige vänsterpolitikern António Costa blev Portugals ledare 2015. Han var tårögd när han tillsammans med sin familj i tisdags tillkännagav sitt avgångsbesked.

Costas överraskande besked kom bara timmar efter att landets polis gripit hans stabschef i samband med att en razzia genomfördes mot flera regeringsbyggnader och andra fastigheter som en del av en omfattande korruptionsundersökning.

I korthet handlar det om korruptionsmisstankar kopplade till kontrakt om grön vätgas och litiumutvinning – som har fläckat ner flera högt uppsatta regeringstjänstemän.

Genom att hålla valet först i mars nästa år bedöms de portugisiska socialdemokraterna ha en chans att hitta en efterträdare till Costa.