Begravningen av Martti Ahtisaari – hedersgäster samladesFinlands tidigare president, Martti Ahtisaari, har begravts i Helsingfors domkyrka. Ahtisaari var känd för sitt arbete som medlare i konflikter runt om i världen och blev hedrad av både nationen och internationellt. Finlands nuvarande president Sauli Niinistö hyllade Ahtisaari som en stor finländare och en Nobels fredspristagare.

Begravningsceremonin lockade många utländska gäster och dignitärer, inklusive Sveriges kung Carl XVI Gustaf, Kosovo’s president Vjosa Osmani, Namibias president Hage Geingob och Tanzanias före detta president Jakaya Kikwete.

Ahtisaari var känd för sitt arbete som FN:s särskilda sändebud i konflikter som Kosovokriget, Namibias självständighet från Sydafrika och fredsprocessen i Nordirland. Han grundade även Crisis Management Initiative, en organisation vars syfte var att förebygga och lösa våldsamma konflikter genom dialog och medling.

Martti Ahtisaari avled den 16 oktober 2021 vid 86 års ålder efter att ha kämpat mot Alzheimers sjukdom sedan 2021. Han lämnade efter sig ett arv av fredsförhandlingar och internationellt erkännande för sitt arbete.