FN ignoreras civilas lidande i Darfur


UtrikesCivila drabbas i det pågående inbördeskriget i Sudan. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Invånare i Darfurregionen i Sudan utsätts för männighetsbrott som ”gränsar till den yttersta ondskan” enligt FN:s representant i det av inbördeskrig drabbade landet.

Efter sju månader av strider mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen RSF trappas striderna fortfarande upp.

Men de civila offren, främst i huvudstaden Khartum och i den redan tidigare sargade Darfurprovinsen, drabbas hårt av kriget enligt FN:s representant Clementine Nkweta-Salami med uppdrag att koordinera humanitära hjälpinsatser.

– Vi säger ständigt att läget är hemskt, att det är grymt. Men ärligt talat börjar vi sakna ord för att beskriva det skräckfyllda som händer i Sudan, sade hon till reportrar i Genève i Schweiz på fredagen.

Hon hänvisade till rapporter om sexuellt våld, kidnappningar, försvinnanden, godtyckliga frihetsberövanden, brutala våldtäkter och våld mot barn. Nkweta-Salami varnade för att utvecklingen närmar sig en återupprepning av det folkmord som pågick i Darfurprovinsen i västra Sudan i början av 2000-talet.