Gaza Storm in British Politics: An Analysis of the Impact on Foreign Policy and Public OpinionKriget i Gaza skapar splittring i Storbritanniens politik. Inrikesminister Suella Braverman skrev en debattartikel i The Times där hon anklagade brittisk polis för att vara för mjuk mot propalestinska demonstranter, vilket ledde till kritik från både oppositionen och tidigare polischefer. Denna kritik förstärktes av att hon inte hade stämt av artikeln med premiärminister Rishi Sunak.

Braverman får stöd av Konservativa partiets högerflygel, men har också fått intern kritik av ministerkollegor och hennes framtid i regeringen hänger på ett utslag från landets högsta domstol nästa vecka angående planerna på att skicka asylsökande till Rwanda.

Även oppositionspartiet Labour lider av splittring kring kriget i Gaza. Partiledaren Keir Starmer kritiseras från vänster för att vara för mjuk mot Israel och deras militära svar på Hamasdåden i början av oktober. Det finns även en risk för avhopp från hans närmaste vid en eventuell omröstning om eldupphör i Gaza.

I sammanhanget jämförs situationen med den tvist som delade partiet kring Irak 2003, där före detta biståndsministern Clare Short jämför med hur hon själv lämnade regeringen i protest.

Premiärminister Rishi Sunak och inrikesminister Suella Braverman tillhör båda Konservativa partiet medan oppositionsledaren Keir Starmer representerar socialdemokratiska Labour.