Soldater tränas i första hjälpen vid psykisk ohälsa här


En av soldaterna som tränas är Viktor. Han har själv bevittnat när vänner fått panikattacker vid frontlinjen.

– Jag har fått lugna ner människor, hjälpa dem och ta dem bort från fronten. Jag har sett det mesta, säger Viktor.

I varje brigad i det ukrainska försvaret finns en mobil psykologgrupp som utbildar soldater i psykisk ohälsa. Men teamet har också en mottagning där den som behöver individuellt stöd erbjuds terapi eller bara kan få vila upp sig.

– Jag var i ett tillstånd då jag höll på att bryta ihop psykiskt. Jag hade samlat på mig alldeles för mycket skit. Först trodde jag att jag skulle klara det själv, men sen när jag förstod att jag nått en gräns bad jag om hjälp, säger Alonja som är patient.

Se när SVT:s team får följa med på träningen i videon ovan.