Ukrainas jättelån från IMF ökar i omfattning


Pengarna från IMF ska vara ett stöd i Ukrainas "pågående ekonomiska återuppbyggnad". Arkivbild.
Pengarna från IMF ska vara ett stöd i Ukrainas ”pågående ekonomiska återuppbyggnad”. Arkivbild.

Internationella valutafonden (IMF) har godkänt ytterligare en del av ett lånepaket till Ukraina. Den nya stödet innefattar hjälp på nästan 10 miljarder kronor.

”Kriget i Ukraina fortsätter att ha förödande följder för befolkningen och ekonomin när attackerna på viktig infrastruktur och luftangrepp fortsätter över hela landet”, säger IMF:s Ukrainachef Gavin Gray i ett uttalande enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.

Pengarna är en del av ett större paket på totalt 5,6 miljarder USA-dollar, motsvarande 163 miljarder kronor, som godkändes första gången i mars. IMF konstaterar att Ukraina uppfyller de nödvändiga krav som ställs och att landet har genomfört omfattande reformer mot bland annat korruption, vilket ses som ”avgörande” för att främja en långsiktig tillväxt.

Utbetalningen ska nu godkännas av IMF:s styrelse i Washington innan pengarna skickas.

Gavin Gray berömmer samtidigt Ukrainas ekonomi för dess ”starka motståndskraft” och att den ekonomiska återhämtningen väntas bli större än väntat för 2023.

Pengarna ska vara ett stöd i Ukrainas ”pågående ekonomiska återuppbyggnad”, tillväxt efter krigsslutet och på dess väg mot medlemskap i EU, enligt IMF.