Utbrott av vulkanen mitt i staden är möjligtHundratals mindre jordskalv skakar sydvästra Island och riskerar att leda till ett nytt utbrott. De drygt 4 000 invånarna i staden Grindavik har evakuerats och experter befarar ett kommande utbrott, vilket skulle bli det första på 800 år på Reykjaneshalvön. Seismologen Björn Lund från Uppsala universitet tror dock att det inte kommer att bli lika explosivt som det senaste utbrottet på ön.

En stor mängd magma har ackumulerats och kommit upp mot jordytan, men utbrottet förväntas inte ske inom de närmsta timmarna. Enligt Lund beror detta på den typ av magma och vulkaner i området. Medan östligare delar av Island har mer explosiva vulkaner på grund av glaciärernas närvaro, är de vulkaner som finns i området runt Grindavik sprickvulkaner som mestadels sprutar lava utan att vara explosiva.

Även om utbrottet troligtvis inte kommer att vara explosivt kan det ändå få konsekvenser för människor och infrastruktur i närheten, inklusive utsläpp av ohälsosam svaveldioxid och eventuella effekter på kraftverk och flygplatsen Keflavik. Lund menar dock att det nu inte bör vara någon större fara för Keflavik, om det inte blir ett väldigt annorlunda utbrott.