100 000 personnes participent à la marche française contre l’antisémitismeÖver 100 000 människor samlades i centrala Paris på söndagen för att demonstrera mot antisemitism, efter en drastisk ökning av hatbrott mot judar i landet.

Stora tunga moln hängde över den franska huvudstaden när det enorma demonstrationståget med judar, katoliker och muslimer, gamla som unga, deltog i ”Den stora medborgarmarschen” mot antisemitism.

Demonstrationen gick från nationalförsamlingen på den vänstra stranden, igenom de flotta kvarteren längs Boulevard Saint-Germain, och slutade i Luxembourgträdgården framför senaten, vars respektive talmän hade anordnat marschen.

Ett stort antal politiker var också på plats, inklusive premiärminister Éisabeth Borne och de högerextrema ledarna Marine Le Pen och Érik Zemmour. De senares närvaro har skapat stor debatt de senaste dagarna eftersom de anklagats för att försöka dra nytta av marschen för att vinna gehör för sina främlingsfientliga partilinjer.

Men det kanske mest symboliska demonstrationsdeltagandet stod imamen Hassem Chalghoumi för, och som inför demonstrationen uppmanat ”alla muslimer att närvara”.

Det dystra vädret speglade stämningen i demonstrationståget, som trots myllret av människor bäst kan beskrivas som dov och stundvis svårmodig. Då och då bröt spontana applåder ut, men få skanderade slagord och de flesta gick relativt tysta fram med sina plakat.

Säkerhetspådraget var dock påtagligt: över 3 000 poliser hade kallats in för att bevaka evenemanget, och poliser stod uppställda med piketbilar vid vart och vartannat gathörn.

Frankrike har varit särskilt berört av kriget som brutit ut mellan Israel och Hamas eftersom landet hyser den största judiska minoriteten i Europa – över en halv miljon judar lever i landet. Sedan den 7 oktober har antalet antisemitiska hatbrott nästan trefaldigats till 1 247 stycken jämfört med hela förra året.

Jordan Zerah, som var en av få demonstranter som vågat sig på att bära kippa, säger att han valt att bära den judiska symbolen för att trotsa samhällsklimatet som råder i Frankrike.

Den katolska mamman Constance Creux har tagit med sig sin 13-åriga dotter Louise till demonstrationen för att visa solidaritet med sina judiska vänner och medmänniskor.

Och att det nu råder ett spänt samhällsklimat i Frankrike är det ingen tvekan om. Sedan den 7 oktober omgärdas landets synagogor av stora, tjocka stålstaket och beväpnade poliser kan ständigt ses bevaka judiska sammankomster.