Nord Stream – Ukrainiska officeren Roman Tjervinskyj misstänkt för attackenUppdaterad 11.47 | Publicerad 11.41

Enligt tidningarna Washington Post och Der Spiegel har tre ukrainska militärofficerare pekats ut som ansvariga för sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 förra hösten. Roman Tjervinskyj, en 48-årig militärofficer, ska ha spelat en central roll i att koordinera och planera attacken mot gasledningarna tillsammans med två andra toppmilitärer. Det sägs att även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medvetet hölls utanför planen.

Enligt tidningarna ska Tjervinskyj ha lett ett sexmannateam som genomförde sprängningarna och ha använt falska identiteter för att hyra den tyska segelbåten Andromeda, som gjorde ett kort stopp i Sandhamn strax före explosionen. Efter den ryska invasionen i februari 2022 tjänstgjorde Tjervinskyj i en enhet av Ukrainas specialstyrkor med fokus på motståndsaktivitet i områden ockuperade av Ryssland. Han förnekar dock all inblandning i sabotaget och menar att spekulationer om honom kommer från rysk propaganda.

Tjervinskyj är för närvarande fängslad i Kiev där han är anklagad för att ha missbrukat sina befogenheter när han försökte få en rysk pilot att byta sida i kriget. Anklagelserna säger att Tjervinskyj avslöjade koordinaterna till en ukrainsk flygbas, vilket ledde till en rysk raketattack som dödade en soldat och skadade 17 andra.

Ukrainas president Zelenskyj har hela tiden nekat till inblandning i Nord Stream-explosionerna, men enligt rapporter var insatsen utformad för att hålla Zelenskyj ovetande om operationen. Enligt flera källor hade han ingen kännedom om operationen i Östersjön, på samma sätt som andra ukrainska hemliga insatser ska ha kringgått honom.