Sjukhuset förvandlas till en dödsplatsUppdaterad 08.30 | Publicerad 08.10
Dela
Spara

En man som har skadats får vård på al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Bilden togs förra helgen. Foto: Abid Khalid/AP/TT

Tusentals människor är i princip instängda på al-Shifa-sjukhuset i Gaza när striderna mellan Israel och Hamas fortsätter.

”Vi kan se rök runt sjukhuset. De skjuter på allt,” säger en läkare.

Läkare utan gränser (MSF) varnar för att sjukhuset snart kommer att förvandlas till ett bårhus om striderna inte upphör eller om patienterna inte evakueras.

Sjukhuschefen Mohammad Abu Salmiya säger att al-Shifa-sjukhuset är ”fullständigt omringat” och att beskjutningar pågår i närheten.

Det saknas vatten, mat, elektricitet och internetuppkoppling på sjukhuset, enligt kirurgen Mohammad Obayd från MSF. Han rapporterar också om patienter som har skjutits av krypskyttar inne på sjukhuset.

Världshälsoorganisationen WHO uttrycker sin oro över situationen för personal, patienter och flyktingar på sjukhuset.

Israels militär har meddelat att man kommer att bistå vid evakueringen av småbarn från sjukhuset. Två för tidigt födda barn som fick intensivvård uppges ha dött till följd av strömavbrott. Kvällen innan avslutades anslutningen till elektricitet till sjukhuset.

Det påstås att eldgivningen mot sjukhuset enbart kom från Israel, men detta har inte bekräftats av oberoende källor. Israels militärtalesperson säger att de strider mot Hamas i närheten av sjukhuset, men att man försöker undvika att skada civila.

FN:s samordningsorgan Ocha rapporterar att av de 36 sjukhusen på Gazaremsan har 20 slutat fungera. Israels förnekande av att sjukhus är måltavlor i kriget motsätts av anklagelser om att Hamas använder dem som kommandocentraler och gömställen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu håller Hamas ansvarigt för skador och dödsfall hos civilbefolkningen.