EU pressar Serbien att agera angående situationen i UkrainaDela och spara artikeln om ”Västbalkans vänner” och EU:s utrikesmöten

Vänner till västra Balkan, inkluderat Serbien, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, och Nordmakedonien, vill delta i kommande utrikesministermöten i EU enligt ett förslag som diskuterades under måndagens möte i Bryssel. Samtidigt ökar trycket mot Serbien att följa EU:s sanktioner mot Ryssland.

EU:s utrikeschef Josep Borrell påpekar att vissa länder inte har följt EU:s utrikespolitiska sanktioner, speciellt mot Ryssland. Borrell syftar främst på Serbien som inte har anslutit sig till de elva sanktionspaket som EU har infört mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

Inför måndagens möte har en grupp EU-länder föreslagit att Balkan-sextetten ska få sitta med på EU:s utrikesministermöten åtminstone en gång i halvåret för att lära sig inför eventuella medlemskap.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är försiktig i sin syn på saken och säger att man måste resonera över förutsättningarna och omständigheterna kring detta.

EU:s medlemsländer har sedan februari 2022 förstärkt sina sanktioner mot Ryssland och ryska företag, organisationer och personer som anses ”underminera” Ukrainas självständighet. Enligt ett tolfte sanktionspaket som diskuteras är ännu inte klart.

(End of article)