Här är videon som ska övertyga ukrainarna att byta sida


Marian Prysiazjnjuk är en aktivist inom det ukrainska civilsamhället och har varit måltavla för en rad propagandatrick. Han har mottagit meddelanden där avsändaren har känt till hans namn och adress, samt psykologisk propaganda i syfte att få honom att byta sida.

En dag kontaktades han av en användare på Telegram som kallade sig Billy Milligan.

– Han påstod att han kom från en internationell organisation och frågade om jag hade någon koppling till den ukrainska armén, och att han ville hjälpa till, berättar Marian.

Marian blev nyfiken och ville ta tillfället i akt att skoja med bedragaren. De chattade i tre dagar och han fick frågor om vad de ukrainska soldaterna behövde.

– Jag svarade att vi behövde strumpor och surfplattor, osv. Småsaker. Då frågade han, ”och hur är det med de tyngre sakerna?”

”Din fru kommer vara med en annan”

Senare fick Marian ett nytt meddelande. Denna gång skickades ett filmklipp via chattappen Signal, där han endast kommunicerar med ett fåtal journalister.

– Filmen visade en begravning av en ukrainsk soldat, följt av att hans fru hade sex med en annan soldat. I slutet av filmen hördes orden, ”Staten kommer ta hand om din familj efter din död,” beskriver Marian.

Marian, som inte har någon koppling till armén, har även frågat soldater om de har fått liknande meddelanden.

– De säger att de inte bryr sig. De förstår att det här är krig, och dessutom ett cyberkrig.