Svenskar fortfarande kvar i Gaza – Mohammed kämpar för att nå sin fru och barn80 svenska medborgare kommer att evakueras från Gaza i dag, varav en av dem är Mohammeds fru och hans barn. Mohammed är osäker på om de har fått beskedet från UD om att de ska evakueras till Egypten. Listan visar att det finns både svenska och palestinska medborgare som ska få lämna Gaza. En man i Sverige har fått besked om att hans syster och hennes barn ska evakueras, men han har ännu inte fått tag på dem. En annan person på listan är en 71-årig svensk från Göteborg som fick listan skickad av bekanta men ännu inte har hört något från UD. Andra personer på listan har redan tagit sig ut ur Gaza på egen hand.

UD meddelade att de svenska medborgarna på listan kommer att kontaktas via sms, e-post och telefon för att få information om evakueringen. När de korsar gränsen till Egypten kommer de att mötas av personal från den svenska ambassaden och Myndigheten för samhällsskydd. Därefter kommer de att köras till Kairo i chartrade bussar och erhålla provisoriska egyptiska pass. De måste sedan lämna Egypten inom 72 timmar.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har ännu inte fått bekräftelse på att svenskarna har lämnat Gaza, men säger att ambitionen är att åstadkomma detta. Han påpekar att de som rest till Gaza trots UD:s avrådan bär ett eget stort ansvar. Aftonbladet har sökt UD för ytterligare kommentarer.