Bravermans sparkad återvänder bittert


Storbritanniens före detta inrikesminister Suella Braverman.


Suella Braverman går till hårt, argt och bittert angrepp efter att ha sparkats som inrikesminister.

I sitt avskedsbrev skriver hon till premiärminister Rishi Sunak att: ”Du har bevisligen och återkommande misslyckats” att få igenom alla viktiga frågor.

Bravermans avpollettering på måndagen kom inte som någon överraskning då hon fått stark kritik för utspel om att poliser varit för svaga i ingripanden mot propalestinska demonstranter, om hårdare insatser mot illegala migranter och andra politiska spörsmål.

Konservative ledaren Sunak ersatte Braverman i en rockad där tidigare Toryledaren och före detta premiärministern David Cameron oväntat återkom som utrikesminister.

Förkastades av majoritet

På tisdagen offentliggjordes Bravermans avskedsbrev till Sunak av bland annat mediebolaget Sky News. Efter att ha hyllat sina egna insatser som inrikesminister så går Braverman till frontalangrepp mot premiärministern:

”Trots att du förkastades av en majoritet av partiets medlemmar i omröstningen om nytt ledarskap . . . och därmed inte fått ett personligt mandat att vara premiärminister, så gick jag med på att stödja dig då du gett mig klartecken att driva vissa viktiga frågor”, inleder Braverman raderna till premiärministern.

Braverman skriver sedan att hon ”blivit förrådd”.

Frågorna hon tar upp rör bland annat illegal migration till Storbritannien, Nordirlands status och riktlinjer för könsidentitet.

Hökaktig falang

Braverman, som anses tillhöra en hökaktig högerfalang inom det konservativa partiet, skriver sedan att premiärministern ”är osäker, vek och saknar de kvaliteter som vårt lands ledarskap kräver”.

Tonen i brevet platsar i en lång brittisk tradition av skarpa, vassa och bittra formuleringar i formella brev:

”Någon måste vara ärlig. Din plan fungerar inte”, skriver hon.

Hennes partikamrat och tidigare chef Sunak har inte svarat på brevet.