Israel: Avvaktar och planerar evakueringsåtgärder


Satellitbilden, tillhandahållen av Maxar Technologies visar al-Shifa-sjukhuset och dess omgivningar i Gaza stad, lördagen den 11 november.
Satellitbilden, tillhandahållen av Maxar Technologies visar al-Shifa-sjukhuset och dess omgivningar i Gaza stad, lördagen den 11 november.

De israeliska trupperna ”avvaktar” på tisdagen vid al-Shifa-sjukhuset i Gaza och tanken är att de som befinner sig på sjukhuset ska evakueras. Det uppger Peter Lerner, talesperson för den israeliska armén.

Strider runt sjukhuset al-Shifa-sjukhuset i Gaza rasade på måndagen och läget inne i sjukhuset förvärrades timme för timme.

USA:s president Joe Biden sade till reportrar i ovala rummet i Vita huset i Washington att sjukhuset ”måste skyddas” och att den israeliska armén borde vara mer återhållsam.

Den israeliska arméns (IDF) talesperson Peter Lerner vidhöll på tisdagen att al-Shifa-sjukhuset ”är centralt för Hamas kommando- och kontrollförmåga” men tillade att de israeliska trupperna för tillfället ”avvaktar”.

– Tanken är att försöka evakuera människorna, evakuera så många som möjligt, sade Lerner, enligt AFP.

Hamas och Israel lämnar vitt skilda uppgifter om hur många personer som befinner sig inne på sjukhuset. Enligt IDF-talespersonen Peter Lerner handlar det om ”några hundra” medan Hamasstyrets hälsominister Youssef Abu Rish, som befinner sig på sjukhuset, uppger att omkring 20 000 personer på flykt sökt skydd där.

Strömavbrott och bränslebrist har gjort nödvändiga vårdinsatser närmast omöjliga att genomföra.

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, sade på måndagen att bränsletillgången snart är slut eftersom reservförråden tömts.

”De humanitära insatserna i Gaza står inför ett tvärstopp inom 48 timmar om inte bränsle förs in”, skrev den lokale Unrwa-chefen Tom White på måndagseftermiddagen på X.