Nya bestämmelser kring miljözoner i Danmark: Böter kan utdömas644 böter har delats ut till svenskar inom loppet av drygt en månad när de kört över till Danmark. Anledningen är de nya danska dieselreglerna som trädde i kraft den 1 oktober i år. Helene Aurell, en konstnär från Österlen, är en av de drabbade. Efter en resa till Köpenhamn för att gå på en konstutställning fick hon hem en bot på 3000 danska kronor, motsvarande 4600 svenska kronor.

De nya miljözonsreglerna gäller för dieselbilar och sedan den 1 oktober har 644 svenska bilar bötfällts enligt danska Naturvårdsverket. Helene Aurell, som regelbundet besöker Köpenhamn i sitt yrkesliv och kör en Opel med dieselmotor från 2011, blev överraskad av boten och känner att informationen om de nya reglerna varit bristfällig.

Enligt Per Öhlund, utredare vid Transportstyrelsen, är det den enskilda förarens ansvar att ta reda på vilka lagar som gäller i andra länder. Sverige har ingen skyldighet att informera om andra länders regler.

De danska reglerna innebär att dieseldrivna personbilar måste ha partikelfilter eller vara minst i Euroklass 5 för att få användas i vissa områden. Böter för att bryta mot reglerna kan vara höga, upp till 1500 danska kronor för personbilar och 12 500 kronor för tunga fordon.

Det finns även krav på partikelfilter för äldre dieseldrivna varutransporter, lastbilar och bussar enligt Öresundsbron.