Ryska statskontrollerade medier avslöjade misslyckande – togs omedelbart bortUppdaterad 01.04 | Publicerad 00.52

Dela artikeln

Spara artikeln

En rapport från statskontrollerade medier hävdade att ryska trupper hade dragit sig tillbaka från östra stranden av floden Dnepr. Dock togs nyheten bort bara tio minuter senare, och nu försöker olika parter att skylla det inträffade på varandra.

För ett år sedan tvingades de ryska styrkorna att retirera från staden Cherson till östra sidan av floden Dnepr, vilket var en ödmjukande förlust för Putin efter att han bara några månader tidigare hade utropat Cherson samt tre andra ukrainska regioner som ryska.

Under det senaste året har det kommit rapporter om ukrainska attacker och soldater som landstiger på den ockuperade sidan av floden. I slutet av oktober uppgavs en rysk befälhavare ha avskedats efter att han hade undanhållit information om motgångar vid floden.

På måndagsmorgonen publicerade de statskontrollerade ryska nyhetsbyråerna Ria och Tass en nyhet om att Putins trupper hade dragit sig tillbaka från området. De citerade det ryska försvarsministeriet som källa och uppgav att trupperna skulle flyttas till bättre positioner öster om Dnepr, men nyheten togs tillbaka efter bara tio minuter, enligt den oberoende exilryska nyhetssajten Meduza.

Efter detta började förvirringen och olika parter skyllde på varandra. Tass hävdade att nyheten hade publicerats av misstag och det ryska försvarsministeriet talade om ett falskt meddelande. En Telegram-kanal som ägs av den ryska tv-reportern Ksenia Sobchak föreslog att Ria hade lurats av ett fejkat konto som styrdes från Ukraina.

Ukrainas armé förkastade den avpublicerade nyheten som rysk propaganda och hävdade att det var ett försök att skapa förvirring. Kremls talesperson Dmitrij Peskov hänvisade alla frågor till militären och vägrade kommentera kaoset.

Det har nyligen varit tal om att om Ukraina etablerar ett brohuvud på andra sidan av Dnepr kan en ny front öppnas i kriget. Det skulle hota den ryska ockupationen av Krim och flytta striderna till områden där Putins trupper inte har förberett sig i samma omfattning som vid frontlinjerna längre åt nordost.