Stöldvåg i Ystad: Feta kosttillskott stjäls i stor skala


Anna Karolina Eriksson/TT

Var hamnar fettet? Den senaste tiden har restauranger drabbats av fettstölder. Arkivbild.


Använt matfett försvinner från krogköken i Ystad. Misstanken? Tjuvar stjäl matfett och säljer vidare det utomlands. Restauranger i hela landet har på senare tid drabbats av liknande fettstölder, rapporterar Ystads Allehanda.

– Vi vet inte säkert vad tjuvarna gör med fettet, men en inte allt för vågad gissning är att det förs utomlands där mindre nogräknade personer köper det för att använda det igen, säger Jimmy Modin, presstalesperson för polisen, till tidningen.

Fettet från stekning, fritering och grillning ska enligt avtal egentligen föras till Norrköping av Svensk Fettåtervinning, som återanvänder det för tillverkning av exempelvis tvål, färg och biobränsle. Men istället har okända personer dykt upp för att hämta fett i kök i den skånska staden – från Hotell Continental till Hotell Fritiden.

Enligt polisen kan tjuvarna tjäna någon tusenlapp per tunna fett.