Internationell arresteringsorder utfärdad mot Syriens president Bashar al-AssadArtikeln handlar om konflikten i Syrien, som började 2011 med fredliga protester som övergick till ett inbördeskrig. Det finns inga officiella siffror över antalet döda i konflikten, men uppskattningar varierar mellan runt 400 000 och närmare 600 000 döda. Över tolv miljoner människor, hälften av landets befolkning, har drivits på flykt. I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd en resolution om en plan för fredsprocessen, där bland annat vapenvila och förhandlingar mellan olika grupper ingår. Under kriget har allt fler parter blivit involverade, och militanta extremister har vuxit sig starka. Enligt FN levde runt 80 procent av Syriens befolkning under fattigdomsgränsen. Källor som används i artikeln är FN, UNCHR och Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).