Israel stormar sjukhuset al-ShifaIsrael stormade sjukhuset al-Shifa i Gaza under natten mot onsdagen. Militären kallar det en ”riktad insats” mot Hamas. Soldaterna kastade en rökbomb som fick folk att kvävas, säger ett vittne inifrån sjukhusområdet till BBC.

Under tisdagskvällen var al-Shifa omringat av israeliska styrkor. I veckor har Israel anklagat Hamas för att använda sjukhuset för militära ändamål. Det upprepades under kvällen av USA. Ombord på Air Force One sa Vita husets talesperson John Kirby att USA har egen underrättelseinformation som visar att terrorgruppen har en kommandocentral och ”förmodligen lagrar vapen” på sjukhusområdet. Det är ett krigsbrott, sa Kirby enligt Reuters.

Några minuter efter 01, svensk tid, bekräftade den israeliska försvarsmakten IDF att soldater har tagit sig in på sjukhuset. ”IDF:s styrkor inkluderar medicinska team och arabisktalande personer som har fått särskilt träning för att förbereda sig för den här komplexa och känsliga miljön. Avsikten är de civila som används som mänskliga sköldar av Hamas inte ska skadas”, skrev IDF.

Hamas förnekar att de gömmer sig på sjukhuset och anklagade USA för att ”upprepa israeliska lögner”. Senare under natten, efter att Israel gått in på området, gjorde Hamas ett uttalande där de la skulden på både USA och Israel. Även FN fick kritik i uttalandet för sin tystnad.

Al-Shifa är det största sjukhuset i Gaza och har varit fullt med både patienter och civila som söker skydd på området. Stridsvagnar och skottväxling har skett på sjukhusområdet under natten.

Uppgifterna om hur många människor som finns på al-Shifa varierar. Världshälsoorganisationen WHO uppgav på tisdagen att det handlar om cirka 700 patienter, 400 anställda och 3 000 civila. Det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza angav något lägre siffror.

Uppgifter från New York Times antyder att det var israeliska missiler som träffade sjukhuskomplexet.