Sambons misshandel av hund – HD-falletEn kvinna hittades död i sitt badrum för drygt ett år sedan efter att ha utsatts för omfattande våld. Nu ska Högsta domstolen avgöra om hennes sambo ska dömas för mord eller endast grov misshandel. Fallet kan få stor betydelse för liknande våldsdåd.

Efter att ha blivit misshandlad av sin sambo under en utekväll i Hudiksvall sommaren 2022, hittades den 61-åriga kvinnan med svåra kroppsskador och en svår hjärnskada. Trots att mannen först hävdade att han hittade henne död, dömdes han i tingsrätten till livstids fängelse för mord. Men hovrätten ändrade domen till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel, med hänvisning till att dödsorsaken inte kunde fastställas.

Riksåklagaren har överklagat fallet till Högsta domstolen, och hävdar att hovrätten inte har tagit hänsyn till helhetsbilden.

Högsta domstolen höll huvudförhandling i målet under onsdagen, och en avgörande dom kommer att meddelas vid ett senare tillfälle. Domen förväntas få stor betydelse för framtida rättsfall med liknande omständigheter.