Strid mot vägglössen: Satsning på fyra miljarder till expertteamPå 60-talet lyckades Sydkorea utrota vägglössen, men nu har de återigen angripit huvudstaden Seoul. Landet har drabbats av panik och har nu en strategi som kallas ”noll-vägglus stad” för att bekämpa skadedjuren.

Den sydkoreanska regeringen satsar över fyra miljarder på ett specialteam för att hantera spridningen. Många invånare har redan ändrat sina vanor och slutat sitta ner på tunnelbanan och avstått från att äta ute.

Under de senaste veckorna har över 30 fall av vägglöss bekräftats i landet, varav hälften i Seoul. Den höga siffran är alarmerande eftersom Sydkorea historiskt sett har varit befriat från vägglöss. Sedan 2014 har endast nio fall av vägglöss rapporterats totalt.

Myndigheterna kommer nästa vecka att påbörja en fyra veckor lång inspektion på misstänksamma platser, som allmänna toaletter, och om vägglöss hittas kommer de att omedelbart desinficera platsen.

Problemen har uppstått som en följd av reserestriktionerna under coronapandemin, och experterna varnar för att antalet fall väntas öka. Resenärer som har besökt hårt drabbade länder erbjuds nu hjälp av myndigheterna, och allmänheten uppmanas att inte skämmas för att larma om de upptäcker krypen hemma.

Sydkorea lyckades utrota vägglössen på 60-talet genom en nationell desinfektionskampanj. I den nya satsningen ”noll-vägglus stad” har över 3 000 platser, inklusive hotell, inspekterats. Vägglusteamet kommer att fortsätta träffas varje vecka för att stämma av under jakten.