15-åringens mord motiverade NK att avskaffa kontanter–Den morddömde pojken köper en jacka med pengarna han fått som betalning för mordet på en 15-åring i Skogås tre dagar tidigare. På bilden till höger poserar pojken med samma pengar. Bilder från polisens förundersökning.–

Efter att ha avrättat en jämnårig pojke satte den 15-årige kontraktsmördaren sprätt på sina blodspengar på NK.

Det exklusiva varuhuset svarade med att överge kontanter – men andra butiker frekventerade av kriminella fortsätter att ta emot sedlarna.

Femtonåringen poserar stolt med en tjock lunta kontanter. Han är nybliven mördare och har blivit rikligt belönad – 85 000 kronor – för ett skott i huvudet på en jämnårig pojke på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm.

På bild efter bild visar han upp sina pengar för kameran som han lärt sig att man ska göra. Han håller högen av femhundralappar i ena handen och gör tummen upp med den andra, brer ut dem längs underarmen och håller upp dem som en solfjäder samtidigt som han pekar finger eller formar handen som en pistol.

Tre dagar efter mordet tar han med sig ett par kompisar och åker in till stan för att sätta sprätt på delar av pengarna. De beger sig till NK, det exklusiva varuhuset i centrala Stockholm, där han tittar på jeans och jackor.

Köpte jacka

Pojkarna ser små ut på övervakningsbilderna, malplacerade i lyxen med sina mjukisbyxor, uppdragna luvor och fjuniga mustascher. 15-åringen räknar sina sedlar och lämnar över åtta femhundralappar till kassörskan medan kompisarna imponerat ser på.

Den nya jackan från det kanadensiska märket Moose Knuckles, högsta mode i gängkretsar, hänger han på sig direkt.

När åtalet väcks mot pojken, som då hunnit fylla 16 år, offentliggörs förundersökningen och bilderna från NK. Veckan därpå meddelar NK att man slutar med kontanter. Att kriminella handlar exklusiva produkter anses skada det anrika varuhusets varumärke.

– En viktig faktor bakom beslutet är att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen, sade NK:s vd Bo Wikare till Sveriges Radio i samband med beslutet.

NK ensamt

NK:s ställningstagandet tycks inte ha fått någon spridningseffekt i lyxsegmentet, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel. Hon gjorde i slutet av september en rundvandring bland de exklusiva butikerna kring Biblioteksgatan i Stockholm för att prata om kontanter, kriminalitet och säkerhet.

– Vi ser inga tendenser till att butikerna där är på väg att göra detsamma, säger hon.

Flera av butikerna som säljer klockor, smycken och dyra märkeskläder är populära bland kriminella – men också bland turister, vilket enligt Jelver förklarar oviljan att upphöra med kontanthanteringen.

– De hänvisar i stort dels, om det är internationella märken, till att de inte beslutar själva, dels till att de har mycket utländska turister som gärna betalar kontant. Sedan finns det förstås andra grupper i samhället som vill betala med kontanter som inte alls har något med kriminalitet att göra.

Maxstraff

Södertörns tingsrätt dömde på torsdagen den 16-årige pojken till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård för mordet i Skogås.

Mordet kopplas till konflikten mellan Foxtrot- och Dalennätverket och var enligt utredningen hämnd för en skjutning riktad mot en nära anhörig till den efterlyste Foxtrotledaren Rawa Majid.

Totalt tio personer har stått åtalade i målet, men flera frikänns helt. Bland de dömda finns två 18-åringar som fälls för medhjälp till mord. De döms till drygt 5 respektive 13 års fängelse.