Författare protesterade mot ”eld upphör” på litteraturgala


Justin Torres mottog kvällens sista pris för sin roman ”Blackouts” och stod tillsammans med flera nominerade på scenen. Aaliyah Bilal, som tävlade med sin novellsamling ”Temple folk”, läste upp ett uttalande som krävde eldupphör i Gaza för att hjälpa de akuta humanitära behoven hos civila palestinier, speciellt barnen.

Bilal betonade att man motsätter sig antisemitism, antipalestinska och islamofobiska känslor, och att man godtar alla parters mänskliga värde. Det fördes också tal om förbjudna böcker under ceremonin, där Oprah Winfrey höll ett tal om ämnet.

Årets priser gick även till Ned Blackhawks fackbok ”The Rediscovery of America”, Dan Santats ”A First Time for Everything” för bästa ungdomslitteratur, Craig Santos Perez ”from incorporated territory (åmot)” för bästa poesi, och Stênio Gardels roman ”The Words That Remain” vann för bästa översatta litteratur från portugisiska.

Vinnarna i de fem tävlingskategorierna får 10 000 dollar var.