Kontroversiellt beslut att godkänna SverigeBeskedet att turkiska parlamentet skjuter upp frågan om Sveriges Natoansökan är dåliga nyheter för den svenska regeringen. Förseningen kom efter en het debatt – och kan handla om att frågan om Sveriges Natomedlemskap är impopulär i Turkiet, enligt en expert.

Turkiska parlamentets utrikesutskott skulle rösta om Sveriges Natoansökan under sitt sammanträde på torsdagen, men efter en lång och livlig debatt begärde två ledamöter från regeringspartierna att beslutet skulle skjutas upp till ett senare tillfälle eftersom ärendet inte var moget för beslut.

Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att dagens besked är negativt för regeringen och de som vill att Sverige går med i Nato. Han säger även att det verkar som att det är ett impopulärt beslut att godkänna Sverige som medlem i Nato.

Tidigare har president Erdogan villkorat Sveriges medlemskap med att Turkiet får köpa F-16-stridsflygplan från USA. Beskedet att omröstningen skjuts upp kan även handla om att Turkiet försöker baka in ytterligare vapenaffärer, till exempel köp av stridsflygplanet Eurofighter Typhoon som tillverkas inom ett europeiskt samarbete.

Levin säger att det är möjligt att Turkiet vill använda sig av den svenska ansökan för att sätta press på europeiska stater för att få köpa Eurofighter.