Norr i iskallt tillstånd – söder i blött tillstånd


Anna Karolina Eriksson/TT


Flera fordon fastnade i vattnet på den översvämmade Segevägen under E22 i Arlöv under torsdagsmorgonen.
Flera fordon fastnade i vattnet på den översvämmade Segevägen under E22 i Arlöv under torsdagsmorgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det är ovanligt kallt längst upp i norr, medan regnet öser ner i syd.

Novembersolen kommer dock titta fram under helgen – såvida du inte befinner dig i Skåne.

Det väntar fortsatt regn längst ner i landets södra delar under torsdagen. Vädret ställer till det för bland annat kollektivtrafiken, då Skånetrafiken varnar för förseningar och inställda avgångar.

– Det är gradvis ganska kraftigt regn, som norra Skåne övergår i blötsnö, konstaterar SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen som pekar på stora kontraster i landet.

I delar av norr är det nämligen ovanligt kallt för årstiden. Men det kan bli en del solsken – även om molnen dominerar i nuläget.

– Det kommer en hel del novembersol, framförallt i Norrlands inland. Vi har ett högtryck med centrum i mellersta Norrland, och i samband med det – undantaget sydligaste Götaland – varvas molnen med klara områden i landet.

Helgen bjuder på fortsatta solglimtar, åtminstone under lördagen då det väntar uppehåll i princip hela landet, säger Erik Höjgård-Olsen.

Framemot söndag dyker däremot ett nytt lågtryck upp.

– Det kommer att mulna på från sydväst i Götaland och Svealand och i västra delen av södra Norrland, och från söndag förmiddag följs det av regn som nog får en hel del inslag av blötsnö i hela Götaland. Längre norrut är det snöfall.