Överklagan till HD för Domen i Tovefallet


Uppdaterad 07.33 | Publicerad 07.25

Advokat Clea Sangborn som försvarar den 21-åriga kvinnan som dömdes för mordet på Tove uppger att domen kommer att överklagas under torsdagen. Arkivbild.

Den 21-åriga kvinnan som dömdes till 16 års fängelse för mordet på Tove i Vetlanda ska överklaga domen till Högsta domstolen.

Det säger hennes försvarare Clea Sangborn till Vetlanda-Posten.

Sangborn uppgav redan i samband med domen i Göta hovrätt att ett överklagande kunde komma att ske, och bekräftar nu att det kommer att lämnas in till HD under torsdagen.

21-åriga Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda för ett år sedan, efter att hon försvunnit i samband med en utekväll. Två unga kvinnor, nu 19 och 21 år gamla, dömdes till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott i tingsrätten. Hovrätten friade den yngre kvinnan helt för mord och gav den äldre en lindrigare påföljd.

21-åringen har erkänt att hon tagit ett kort strypgrepp om Toves hals, men hävdar att Tove inte dog av detta. Försvaret menade i stället att Tove kunde ha dött av att ha kvävts av sina egna spyor, och rättegången i hovrätten kom att handla mycket om just dödsorsaken.

Hovrätten konstaterar att Tove dog av kvävning till följd av strypning – även om det inte går att utesluta att andra faktorer kan ha bidragit till eller påskyndat dödsfallet – men Clea Sangborn anser ändå att dödsorsaken inte är klarlagd och överklagar därför.