Den tyska författningsdomstolen har beslutat att landets regering inte har rätt att använda pengar som var avsedda för att bekämpa effekterna av coronapandemin till olika klimatprojekt.
Det innebär i praktiken att den tyska klimatfonden tappar 60 miljarder euro (nästan 687 miljarder kronor), enligt uppgifter från domstolen.
Den tyska grundlagen har strikta regler för hur mycket staten får låna. Men på grund av den extraordinära situationen under coronapandemin öppnades det för regeringen att komplettera 2021 års budget med 60 miljarder euro i lånepengar.
De extra pengarna visade sig i slutänden inte vara nödvändiga för att hantera pandemin och dess efterdyningar, så regeringen beslöt att styra om pengarna till landets klimatfond. Det gjordes med förbundsdagens godkännande 2022.
Men oppositionen protesterade och anmälde frågan till författningsdomstolen för att få ett svar på om regeringen hade agerat i strid mot ”skuldbromsen”. Onsdagens besked från författningsdomstolen ger oppositionen rätt.
Förbundskansler Olaf Scholz meddelar att domen”noggrant ska granskas” och konstaterar samtidigt att den kommer att få konsekvenser för utgifterna på nationell och statlig nivå.