Svenska kriminella gäng inför rätta i Finland


Svenska gängkriminella misstänks för narkotikasmuggling till Finland. Arkivbild.

Det kriminella nätverket Dödspatrullen misstänks för omfattande narkotikasmuggling till Finland. Nu ställs 27 personer, däribland flera svenskar, inför rätta vid Helsingfors tingsrätt.

Åtalspunkterna rör främst grova narkotikabrott. Polisen misstänker att över 350 kilo narkotika och över en miljon läkemedelstabletter smugglats från Sverige till Finland.

De misstänkta är i huvudsak unga män födda under sent 90-tal och tidigt 2000-tal från flera länder. Bland dem finns fyra svenskar med koppling till det kriminella nätverket Dödspatrullen med bas i Järva norr om Stockholm.

Utredningen har skett i nära samarbete med svensk polis. Enligt Yle greps de misstänkta svenskarna på olika platser i Sverige i somras på begäran av finländsk polis och utlämnades därefter till Finland.

Finländsk polis kom de misstänkta på spåren under hösten 2022, då man uppmärksammade att svenska kriminella återkommande besökte Finland och umgicks med lokala gängkriminella i Helsingforsområdet.

Man noterade att pengar fördes från Finland till Sverige och misstänker att narkotika i stora mängder smugglats med lastbil i motsatt riktning över gränsen i norr.

Enligt Svenska Yle har flera miljoner kronor i kontanter och över 100 kilo narkotika tagits i beslag i Finland, och ytterligare över 100 kilo i Sverige.

Dödspatrullen blev ett välkänt namn i Sverige 2015 i samband med att en blodig konflikt blossade upp mellan forna barndomsvänner i Stockholms norra förorter. Konflikten mellan grupperingarna Dödspatrullen och Shottaz har lett till att ett tiotal pojkar och unga män skjutits ihjäl.