The 2023 Game of the Year is the Board GameSällskapsspel är årets julklapp 2023. – Sällskapsspel är en klassisk julklapp som nu återupptäcks av nya generationer, säger Emma Hernell, vd på HUI Research.

Enligt Hernell är valet av årets julklapp för 2023 motiverat av den oro och ekonomiska kris som råder i omvärlden. Sällskapsspelet erbjuder en möjlighet att koppla bort världens problem och istället njuta av samvaron med nära och kära.

HUI, som ägs av branschorganisation Svensk Handel, konstaterar också att intresset för sällskapsspel har ökat på senare tid, speciellt när det gäller rollspel och brädspel. Tv-serier såsom Queens Gambit och Stranger Things har även bidragit till detta intresse.

Enligt Hernell har branschen för sällskapsspel även utvecklats med hjälp av ny teknik, såsom AI, vilket har skapat en fortsatt produktutveckling.

Årets julklapp har genom åren representerat olika trender och behov. Förra året vann det hemstickade plagget, som erbjöd värme i en orolig tid och fångade upp den växande hantverkstrenden bland svenska folket.

Årets julklapp instiftades 1988, då det var en bakmaskin som skulle ligga under varje svensk gran. Dock blev bakmaskinen en flopp och fick reas ut i butikerna efter julen.

Här är de senaste tio årens årets julklapp:
2022: Det hemstickade plagget
2021: En evenemangsbiljett
2020: Stormköket
2019: Mobillådan
2018: Det återvunna plagget
2017: Elcykeln
2016: VR-glasögonen
2015: Robotdammsugaren
2014: Aktivitetsarmbandet
2013: Råsaftcentrifugen